Vanliga frågor

När man ska köpa en klocka finns det flera vanliga frågor som kan uppstå. Först och främst är det viktigt att bestämma sin budget och vilken typ av klocka man letar efter, t.ex. analog, digital, sport- eller dressklocka. Storleken på klockan är också en viktig faktor att tänka på, liksom vilket material man vill ha på klockan, t.ex. metall, läder eller gummi. Det är också bra att bestämma vilket varumärke och modell man är intresserad av och vilka funktioner man vill att klockan ska ha, t.ex. stoppur, kronograf eller datumvisning. Stilen på klockan är också en viktig faktor att tänka på, t.ex. klassisk, modern eller sportig. När det gäller urverk finns det olika typer att välja mellan, t.ex. quartz, automatisk eller mekanisk. Slutligen kan man fundera på vilken typ av armband eller bandstil man vill ha, t.ex. länkarmband, läderband eller NATO-rem, och om det följer med några garantier eller serviceavtal med klockan. Genom att tänka igenom dessa faktorer kan man hitta en klocka som passar ens behov och önskemål.

Nedan har vi sammanställt mer detaljerade svar på vanliga frågor kring klockor.

Ett automatiskt armbandsur är en typ av mekaniskt ur som drivs av en fjäder som spänns upp genom rörelse av bärarens handled.

Läs mer om hur automatiska urverk fungerar här

Ett quartz-urverk är en typ av elektroniskt urverk som använder sig av en kvartskristall för att generera en mycket stabil oscillator för att mäta tiden.

Läs mer om hur quartz-urverk fungerar här

Ett mekaniskt urverk är en typ av klocka som använder mekaniska delar för att mäta tiden.

Läs mer om hur mekaniska urverk fungerar här

När en klocka är vattentät/vattenskyddad betyder det att klockan har en viss nivå av skydd mot vatteninträngning. Det finns olika nivåer av vattentäthet/vattenskydd, som vanligtvis uttrycks i meter eller atmosfär (ATM).

Läs mer om vattentålighet