Automatiska urverk

Ett automatiskt armbandsur är en typ av mekaniskt ur som drivs av en fjäder som spänns upp genom rörelse av bärarens handled. Här är en steg-för-steg beskrivning av hur ett automatiskt armbandsur fungerar:

  1. Rörelse: När bäraren rör på sig, till exempel genom att röra handleden eller armarna, roterar en rotor som är monterad på urverket inne i klockan.
  2. Fjäder: Rotor-rörelsen spänner upp en fjäder som fungerar som en energikälla för klockan.
  3. Kraftöverföring: Den spända fjädern lagrar energi som sedan överförs till en serie av drev och hjul inuti urverket.
  4. Reglering: För att hålla tiden korrekt, måste urverket regleras genom en oscillerande komponent som en balansfjäder som rör sig fram och tillbaka med en konstant hastighet.
  5. Visare: När hjulen i urverket roterar, överförs rörelsen till visarna på klockan, som då visar tiden.

Det automatiska armbandsuret fortsätter att fungera så länge det är på handleden och rör på sig, vilket gör att rotor rör sig och fjädern spänns upp igen för att driva klockan vidare. Om klockan läggs ifrån sig och inte rör på sig tillräckligt mycket, kommer fjädern sakta avvecklas, och klockan måste spännas upp igen genom att den dras upp manuellt.

Det finns många variationer av automatiska armbandsur med olika funktioner och egenskaper, men den grundläggande mekanismen förblir densamma.

Vanliga frågor

Här har vi sammanställt svar på vanliga frågor kring klockor.

Ett automatiskt armbandsur är en typ av mekaniskt ur som drivs av en fjäder som spänns upp genom rörelse av bärarens handled.

Läs mer om hur automatiska urverk fungerar här

Ett quartz-urverk är en typ av elektroniskt urverk som använder sig av en kvartskristall för att generera en mycket stabil oscillator för att mäta tiden.

Läs mer om hur quartz-urverk fungerar här

Ett mekaniskt urverk är en typ av klocka som använder mekaniska delar för att mäta tiden.

Läs mer om hur mekaniska urverk fungerar här

När en klocka är vattentät/vattenskyddad betyder det att klockan har en viss nivå av skydd mot vatteninträngning. Det finns olika nivåer av vattentäthet/vattenskydd, som vanligtvis uttrycks i meter eller atmosfär (ATM).

Läs mer om vattentålighet